Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Wilhelm Steinitz




Ο Βίλχεμ Στάϊνιτς γεννήθηκε στην Πράγα το 1836 από Αυστριακούς γονείς.
 Σε νεαρή ηλικία μετακόμισε στην Βιέννη για να σπουδάσει μαθηματικά. Εκεί πέρα όμως εγκετέλειψε το σχολείο για να αναπτύξει επαγγελματική σκακιστική καριέρα. 
Η κυριαρχία του στο σκάκι ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του '70 και οι πιο ικανοί αντίπαλοί του ήταν ο Τσιγκόριν, ο Λάσκερ και ο Τάρρας. 
Το 1886 έγινε ο πρώτος επίσημος παγκόσμιος πρωταθλητής. Τον τίτλο τον διατήρησε έως και το 1894 χάνοντάς τον από τον Εμμανουήλ Λάσκερ. 
Το παιχνίδι του αρχικά χαρακτηριζόταν από το έντονο ρομαντικό στιλ με πολλές θυσίες. Αργότερα οργάνωσε και ανέπτυξε το παιχνίδι θέσεων φτιάχνοντας μια θεωρία της οποίας όμως, υπερεκτίμησε την πρακτικότητα εφαρμογής της. 
Πραγματικά πολλές από τις δοκιμασμένες και αληθινές θεωρίες του σκακιού που ισχύουν ακόμη και σήμερα αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά από τον Στάινιτς. Ήθελε να δημιουργήσει ένα σύστημα το οποίο θα του έδινε συγκεκριμένες λύσεις για όλα τα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν στην σκακιέρα. 
Ο Στάινιτς ήταν άξιος εκπρόσωπος των ιδεών της εποχής του, η οποία χαρακτηριζόταν από την πίστη στην παντοδυναμία της επιστημής και στην απόλυτη γνώση όλων των εξελίξεων στη φύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΕΣ

   Από όλους εμάς στην Ένωση Σκακιστών Δήμου Θέρμης, προπονητές , αθλητές και ΔΣ σας ευχόμαστε ολόψυχα χρόνια πολλά , καλή Ανάσταση με υγεία...