Κυριακή 23 Απριλίου 2023

ΦΙΝΑΛΕ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

 


Ενα διδακτικό φινάλε - αξιωματικός και πιόνι εναντίον αξιωματικού - θα δούμε σήμερα, από το βιβλίο του Paul Keres «Σκακιστικά φινάλε στην πράξη» των εκδόσεων «Κλειδάριθμος».

Γενικός κανόνας στα φινάλε είναι πως η αξία ενός πιονιού αυξάνεται όσο μειώνεται το υλικό στη σκακιέρα. Με άλλα λόγια, το επιπλέον πιόνι αξίζει περισσότερο αν στη σκακιέρα επάνω βρίσκονται ασθενέστερα κομμάτια - στα φινάλε βασιλισσών έχει μάλλον περιορισμένη σημασία, ενώ στα φινάλε πιονιών συνήθως αρκεί για να κερδηθεί η παρτίδα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, ένα πιόνι έχει μεγάλη αξία στα φινάλε αξιωματικών, ιδιαίτερα όταν οι αξιωματικοί ελέγχουν τετράγωνα ιδίου χρώματος και προσφέρει καλές πιθανότητες νίκης.

Στο διάγραμμα αυτού του κειμένου εξετάζουμε την περίπτωση όπου στη σκακιέρα έχει μείνει ένα λευκό πιόνι. Ο μαύρος έχει βέβαια πολύ καλές δυνατότητες ισοπαλίας και η αποστολή μας είναι να εντοπίσουμε κάτω από ποιες συνθήκες το πιόνι οδηγεί στη νίκη.

Είναι κατανοητό ότι ο λευκός πρέπει να προαγάγει το πιόνι για να κερδίσει και αυτό είναι δυνατό μόνο αν ο μαύρος βασιλιάς δεν είναι ακριβώς μπροστά στο πιόνι και αν μπορεί να εμποδιστεί ο μαύρος αξιωματικός να θυσιαστεί για το πιόνι. Στη σκακιέρα μας, βλέπουμε 1. Αζ6+ Ργ8. Αν 1... Ργ7 2. Αε7 Αζ2 3. Αδ6+! και το πιόνι θα προαχθεί. 2. Αε7 Αζ2 3. Αδ6 Αθ4. Διωγμένος από τη διαγώνιο «ζ8-α3» ο μαύρος αξιωματικός δοκιμάζει τώρα τη διαγώνιο «θ4-δ8», χωρίς όμως επιτυχία. 4. Αε5 και ο μαύρος δεν έχει άμυνα στην απειλή 5. Αζ6 και στην ακόλουθη κίνηση 6. ε7, όπου το πιόνι τελικά θα προαχθεί σε βασίλισσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΕΣ

   Από όλους εμάς στην Ένωση Σκακιστών Δήμου Θέρμης, προπονητές , αθλητές και ΔΣ σας ευχόμαστε ολόψυχα χρόνια πολλά , καλή Ανάσταση με υγεία...